mg 9253

Vijverplanten

Een vijver vormt een levend geheel in de tuin. Vissen zwemmen rond, vogels komen een bad nemen, insecten vliegen af en aan. Maar een vijver is pas echt een vijver, wanneer hij waterplanten bevat. Die ogen niet alleen natuurlijk, ze helpen daarnaast ook het water te zuiveren.

mg 9270

Waterlelies

 

Van alle vijverplanten vallen de waterlelies het meest op in de vijver. Lelie-achtigen vormen grote, dikke wortels maar wortelen niet diep. Daarom is het aan te raden om ze in een grote, platte plantmand te zetten. De lelies nemen voedingsstoffen op uit de aarde waarin de wortel groeit, de keuze van de ondergrond is dus belangrijk. Een mengsel van vijveraarde en rivierklei is zeer geschikt maar je kan ook speciale leliepotgrond gebruiken.

mg 9262

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor een heldere vijver. In tegenstelling tot andere vijverplanten geven deze planten hun zuurstof rechtstreeks af aan het vijverwater. Zo zorgen ze voor een biologisch evenwicht in de vijver. Zuurstofplanten hebben nauwelijks wortels en groeien volledig onder water. De opname van de voedingsstoffen gebeurt namelijk via het blad. Let wel op: zuurstofplanten kunnen enkel groeien in hard water, omdat hierin namelijk voldoende voedingszouten voor de plant zitten. Als het water te zacht wordt (door regenval) zullen de zuurstofplanten verslijmen en vervolgens afsterven. 

Schrijf je in Blijf op de hoogte