Laat u be-hagen!

Hagen zijn enorm functioneel. Ze geven structuur aan een tuin: als afbakening maar ook als achtergrond van borders. Daarnaast zorgen ze voor een gevoel van privacy, beschutten ze tegen wind en kunnen stekelige soorten ongewenste gasten buiten houden. Echter niet elke haag is dezelfde en daarom geven wij u graag wat meer info zodat u zeker de perfecte haag kunt vinden! Het grootste onderscheid dat we maken is tussen groenblijvende en bladverliezende hagen.

Bladhoudende soorten zijn zeer praktisch. Ze zien er praktisch het hele jaar hetzelfde uit en vergen minder inspanningen dan bladverliezende hagen. Sommige van deze hagen, zoals de buxus of hulst, groeien echter wel enorm traag. Deze zijn meer geschikt als lage haag. Indien je toch een sneller groeiende haag wilt kies je beter voor een Portugese Laurierkers of glansmispel. Deze vragen wel iets vaker snoei. De Glansmispel, net als de schijnhulst en de viburnum, geven dan weer dubbel plezier. Deze hagen zijn wintergroen én hebben een bloeiperiode. Een andere onmisbare haag is de olijfwilg. Een robuuste soort met een taai grijsgroen blad die in het najaar witte bloemen vertoont.

Bladverliezende hagen daarentegen hebben andere voordelen. Er zijn meer bloeiende soorten en ze kunnen strak geschoren worden. Voor vogels is het ook makkelijker om hier in te nesten en sommige soorten hebben zelf bessen voor de vogels. Het beste voorbeeld blijft de groene beuk. Deze klassieker blijft stijlvol en kan bij elke stijl gebruikt worden. De rode beuk daarentegen past door het bordeaux blad prachtig bij nieuwbouwhuizen. Beide beuken verliezen echter geen bladeren tijdens de winter dus garanderen ook volledige privacy tijdens deze periode. De haagbeuk verliest dan weer wel zijn bladeren in de winter. Desondanks is dit een van de meest populaire soorten. De laatste variant die we jullie zeker niet willen onthouden is de wilde luguster. Deze soort is semi-groenblijvend en en heeft witte, zoetgeurende bloemen tijdens de zomer.

Graag geven wij u ook nog enkele tips mee om uw keuze zeker de juiste te maken:
• Stem je keuze af op de grondsoort. Sommige soorten, zoals de haagbeuk, verdragen beter natte gronden dan andere soorten.
• Indien u snel privacy wilt raden wij een snelgroeiende haag zoals de haagbeuk aan. Weet dus wel dat deze soorten meer snoeiwerk dan traaggroeiende soorten vragen
• Vergeet uw grond niet te besmetten
• Verwerk zeker bodemverbeteraar zoals Vivimus in uw plantgat

Wij hopen dat u na dit artikel in staat bent de ideale haag voor uw tuin te vinden! Indien u die toch nog niet gevonden heeft kunt u altijd eens bij Tuincentrum Roegiers langs komen. Wij helpen u graag verder met nog meer informatie en specifieke tips voor uw tuin!

Schrijf je in Blijf op de hoogte